Üveit Nedir?

Göz küresi kabuğunun orta tabakası olan ve damarda zengin bulunan uvea dokusunun iltihabıdır. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eden durumlara neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde gözde ciddi hasarlara ve körlüğe neden olur. Erken teşhis ve tedavi ile görme korunabilir. Üveit, katarakt, glokom, bandkeratopatisi ve retina ödemi gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

Uvea, artık gözün ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Uvea ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi, immunoloji (bağışıklık bilimi) ve genetik dallarındaki giderek artan gelişmelerle desteklenmektedir.

Erken teşhis, düzenli takip, uyumlu hasta hekim ilişkisi önemlidir. Bu şartlar sağlandığında zarar görmüş göz çoğu kez kurtarılabilir.

Tedavi tamamlansa bile, hasta en az üç ayda bir izlenmelidir. Hastalık sessiz olarak tekrarlayabileceğinden kontrollere ara verilmemesi gerekir. Diğer organlarla ilgili farklı belirtiler hakkında da göz doktoruna bilgi verilmesi şarttır. Örneğin ağızda aft oluşu, ciltteki lekeler, romatizmal belirtiler vb.

Üveit son derece karmaşık bir hastalıktır ve her hastada farklı bir seyir izleyebilir. Tedavisi de hastalığın seyri gibi kişiye özeldir. Uygulanacak tedavide ilacın dozunun, hekim tarafından belirlenmesi gerekir.

About the Author

Sorry, the comment form is closed at this time.